رشت پرویز فتوحی:
اداره کل تامین اجتماعی ومدیریت درمان تامین اجتماعی در واقع دو اداره با تشکیلات مستقل از یکدیگر بوده که هر کدام دارای معاونتهای خاص بودجه وساختارهای اداری مستقل می باشند که بعضا در یک مسیرحرکت میکنند با این وجود هر دو تشکیلات از یک خانواده هستند اما مدیریت درمان عمدتا برای خدمات دهی هزینه می کند در حالی که اداره هم ردیف آن تعرفه ها ی حق بیمه را از بیمه شده گان اخذ می کند.
دکتر حسین ابراهیمی مدیر درمان تأمین اجتماعی استان گیلان در مصاحبه اختصاصی با دنیای اطلاعات برتر ضمن اشاره به شرح وظایف و خدمات این تشکیلات اضافه کرد: هم معاونت درمان هم معاونت بیمه در مرکز، دارای مدیر عامل مشترک بوده که ما زیر مجموعه معاونت درمان هستیم .
وی آنگاه با بیان اینکه متولی اصلی درمان در سطح کشور وزارت بهداشت است تصریح کرد: ادارات بیمه ای کمک کننده وزارت بهداشت محسوب می شوند.
ابراهیمی در همین حال اظهار کرد: مدیریت درمان بزرگترین کمک دهنده به وزارت بهداشت در قیاس با مراکز درمانی ادارات ونهادها و سازمانهای مختلف است .
مدیر درمان تامین اجتماعی استان گیلان سپس با اشاره به اینکه درمان، دارای دو شاخه مستقیم و غیر مستقیم است توضیح داد :در شاخه ی مستقیم تعدادی مراکز به عنوان ملک شخصی در اختیار این اداره است که خدمات را به صورت مستقیم به بیمه شدگان ارایه می کند ضمن اینکه مردم عادی هم با تعرفه های دولتی می توانند ازخدمات مستقیم این تشکیلات استفاده کنند.
وی گفت: اما امکانات وظرفیت این اداره محدود هست تا جایی که توان پاسخگویی به نیازهای تمامی بیمه شدگان خود را هم ندارد.
دکتر ابراهیمی سپس با اشاره به اینکه بخش خدمات غیر مستقیم این سازمان شامل خدماتی هست که این اداره خریداری میکند گفت: تعدادی از درمانگاها و مراکز درمانی بیمارستان ها طرف قرار داد این اداره می باشند
وی در ادامه بابیان اینکه در سطح استان مدیریت درمان دارای دوبیمارستان رسول اکرم ( ص) در رشت وبیمارستان شهید املاکی در لنگرود است اضافه کرد: ۱۳ درمانگاه در شهرستانها و یک کلینگ دندانپزشکی از دیگر مراکز درمانی این اداره به شمار می رود .
دکترحسین ابراهیمی که ازحدود سی ماه قبل به عنوان مدیریت درمان تامین اجتماعی استان گیلان منصوب ومشغول به کار شده ضمن قدر دانی از تلاشهای همکاران سابق خود افزود: با توجه به تنوع سلیقه ها برخی همکاران سابق به بخش خدمات مستقم وبرخی هم خدمات غیر مستقیم متمرکز شده ودرصدد توسعه آن بودند که ما سعی کردیم هر دو بخش را به موازات هم نگاه کنیم وتوسعه دهیم
وی سپس با بیان اینکه برای خدمات دهی هر چه بیشترباید فضای کافی در اختیار باشد افزود: بزرگترین درمانگاه ما به متراژ ۷۵۰ متر است.
وی در همین زمینه درمانگاه شماره یک کلینگ شبانه روزی مستقر در میدان فرهنگ رشت را مورد اشاره قرار داد وگفت این درمانگاه از شلوغترین مراکزدرمانی سرپایی تامین اجتماعی در سطح کشور به حساب می آید و روزانه افزون بر ۲۵۰۰ نفر را تحت پوسش خدمات درمانی( سرپایی) قرار می دهد .
وی افزود : در سطح استان شاید هیچ اداره و نهاد و تشکیلاتی این تعداد مراجعه کننده در روز نداشته باشد.
دکتر ابراهیمی با اعلام اینکه ۱۵ تا ۲۱ پزشک عمومی در درمانگاه تامین اجتماعی میدان فرهنگ مشغول ارایه خدمات شبانه روزی هستند خاطر نشان کرد؛ علاوه بر این پزشک متخصص تزریقات ،رادیولوژی، نوار قلبی و…. در این درمانگاه فعال بوده و به لحاظ فضا دیگر اسکانی (اتاقی) برای اضافه شدن یک پزشک عمومی دیگر در این درمانگاه وجود ندارد.
مدیر درمان تامین اجتماعی استان گیلان همچنین با تاکید بر اینکه همکاران ما اعم از پزشکان ،پرستاران و کادر درمان جهادی به فعالیت و خدمات دهی مشغول هستند،افزود: تعداد ۱۲ هزار بیمار بیمه شده دیابتی در سطح استان پرونده دارند که ماهانه خدمات دارویی رایگان دریافت می کنند این در حالی است که هزینه های خرید دارو سرسام آور افزایش یافته است.
دکتر حسین ابراهیمی گفت: از آنجایی که هنوز نظارت های معاونت درمانی تامین اجتماعی و اداره بیمه تامین احتماعی برای افکار عمومی چندان شناخته شده نیست به افراد خیر و نیکو کار که به افراد ومراکز مختلف حمایتی کمک می کنند در پاسخ به در خواست کمک ما اظهار می دارند که شما خود دریافت کننده کمک هستید و نیازی به کمک های خیرین ندارید در حالی که معاونت درمان صرفا هزینه کننده است و تمامی خدمات دارویی و درمانی را رایگان ارایه می کند.
این مسئول آنگاه با اشاره به بیمارستان شهید املاکی لنگرود به عنوان دومین بیمارستان تحت مالکیت مدیریت درمان اجتماعی اظهار کرد: عملیات ساخت بیمارستان شهید املاکی در سال ۱۳۹۳ کلید خورد معذالک به دلایل مختلفی اجرا و اتمام پروژه حدود یک دهه به طول انجامید.
وی افزود : در واقع بیمارستان شهید املاکی لنگرود طی یک دهه فقط به ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده بود که پس از واگذاری مسئولیت اداره درمان به بنده رفع موانع این پروژه بزرگ درمانی در دستور کار قرار دادم و اواخر سال ۱۴۰۰ عملیات اجرایی آن از سر گرفته شد و در سال ۱۴۰۱ پروژه تکمیل گردید درواقع این پروژه همچون معجزهای جلوه میکند که باعث شگفتی والبته تحسین مسئولان سازمان شد.
دکتر حسین ابراهیمی با اعلام اینکه بیمارستان شهید املاکی لنگرود در مورخ ۱۶ اسفند ماه سال ۱۴۰۱ رسماً افتتاح شد گفت: این دومین بیمارستان اداره درمان تامین اجتماعی درسطح استان گیلان است که خدمات رایگان به همنوعان بیمه شده ارائه میکند .
وی در همین حال اظهار داشت: بیمارستان شهید املاکی لنگرود به لحاظ زیبایی در سطح بیمارستانهای کشور بینظیر است چرا که در فضای سرسبز و دل انگیز احداث و راهاندازی شده و وقتی هر پنجره این بیمارستان گشوده شود مناظر زیبای باغات پرتقال ، چای و غیره جلب نظر میکند.
مدیر درمان تأمین اجتماعی استان گیلان با اعلام اینکه تلاشها برای تکمیل امکانات وتجهیزات بیمارستان شهید املاکی همچنان ادامه دارد افزود: به لحاظ ساختار اداری و تشکیلاتی این اداره زیر مجموعه وزارت رفاه به حساب میآید که باید مجوزها را از آن وزارتخانه دریافت کند. معذالک مجوزهای صادره باید به تایید وزارت بهداشت برسد.
وی با بیان اینکه نمایندگان فعلی و سابق و اسبق مجلس هرکدام در حد امکانات و توان خود برای احداث بیمارستان شهید املاکی زحمت کشیدند اضافه کرد تلاش نماینده مجلس برای سرعت بخشیدن به روند صدور مجوزها قابل تحسین است با این وجود یکی از مشکلات اصلی ما تامین تجهیزات پزشکی و بیمارستانی است که باید از خارج وارد شود و تشریفات گمرکی و ترخیص آن بسیار دشوار و در عین حال زمانبر است و امیدواریم بزودی تمامی تجهیزات این بیمارستان تکمیل شود.
وی آنگاه در پاسخ به سوالی مبنی بر تعداد بیمه شدگان تامین اجتماعی استان گیلان گفت: آمار موجود چندان با واقعیت انطباق ندارد بر اساس آماری که در دست داریم یک میلیون و ۳۶۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی گیلان قرار دارند. اما در این آمار جمعیت سیال و مهمان لحاظ نشده است.
دکتر حسین ابراهیمی در توضیح بیشتری خاطرنشان کرد : برخی از هموطنان ساکن در استانهای دیگر که دوره شاغل بودن خود را فرضا در یزد ، مشهد و تهران وغیره سپری کرده اند بعد از رسیدن به دوره بازنشستگی به خرید زمین و ویلا و یا واحد مسکونی در گیلان اقدام و در همین استان ساکن می شوند در نتیجه بسیاری از این افراد که به دوره میانسالی رسیده و به سن پیری نزدیک میشوند دچار برخی بیماریها یا عوارض ناشی از افزایش سن میشوند و از خدمات درمانی تامین اجتماعی گیلان استفاده میکنند متاسفانه چنین افرادی در آمار بیمه شدگان تامین اجتماعی استان گیلان مورد توجه قرار نگرفته است.
وی در ادامه به برخی کمبودها در حوزه مسئولیتی خود اشاره کرد و در این خصوص اظهار داشت: در بیشتر استانها اداره درمان تامین اجتماعی دارای اقامتگاههایی برای پرسنل خود میباشد در حالی که دراستان گیلان از این حیث با کمبود مواجه هستیم فرضا درمانگاه ماسال در فضایی به وسعت ۴۰۰ متر و در دو شیفت خدمات رسانی میکند و در فومن درمانگاه با مساحت ۶۵۰ متر مستقر ودرحال خدمات رسانی به افراد تحت پوشش است. ازسویی دیگر تمامی مراکز استانها در سطح کشور دارای بیمارستانهای جنرال دولتی هستند که در گیلان تنها بیمارستان رسول اکرم به عنوان پیشانی درمان استان با مشکلات عدیدهای دست و پنجه نرم میکند.
وی با ذکر تاریخچه کوتاهی از ساخت بیمارستان رسول اکرم رشت ادامه داد: زمین این بیمارستان در سال ۱۳۷۰ خریداری شد ودو سال پس از آن عملیات ساخت آن کلید خورد و در سال ۱۳۷۸ افتتاح ومورد بهرهبرداری قرار گرفت اما از آن سال تاکنون هیچ طرح توسعهای در این بیمارستان اجرایی نشده است.
وی با بیان اینکه پس از سالها فازهای تعمیراتی را با اخذ مجوزها شروع کردهایم گفت: بلوک زایمان بیمارستان باید با اتاق عمل در ارتباط باشد که نیازبه سازه دارد و ما با اخذ مجوزها عملیات ساخت و ساز را در دستور کار قرار دادیم که انشاالله امسال انجام خواهد شد. همچنین بخش ویژه نوزادان بیمارستان نیز به اتمام رسیده و فعال است اما هنوز رسماً افتتاح نشده است.
دکتر حسین ابراهیمی در ادامه همین مبحث اضافه کرد: برای سازه ۳۳۰ هزار متر مربعی بیمارستان رسول اکرم ۴ فاز توسعه پیش بینی و تعریف شده که فاز اول درمانگاه تخصصی و فوق تخصصی است و بزرگترین درمانگاه در سطح کشور محسوب می شود و اکنون آماده برگزاری مناقصه است.
وی فاز دوم را اجرای پروژه اورژانس و آنژیو عنوان کرد که در سال جاری کلید خواهد خورد.
مدیر درمان تامین استان گیلان با اشاره به فاز سوم این بیمارستان اظهار داشت: فاز سوم شامل مجتمع رفاهی،تفریحی،هنری ،فرهنگی ورزشی بیمارستان است که در سطحی معادل هفت و نیم هکتار اجرا میشود و شامل ۳۲ واحد ۸۰تا ۱۲۰ متری است.
وی در همین زمینه احداث سالنهمایش و رستوران را نیز هرکدام به ظرفیت ۵۰۰ متر مورد اشاره قرار داد.
دکتر ابراهیمی در خصوص فاز چهارم نیز گفت: احداث ساختمان مدیریت درمان در حیات بیمارستان رسول اکرم صلی الله فاز چهارم را تشکیل میدهد.
وی در ادامه با بیان اینکه یک هزار و۲۰۰ تا ۳۰۰ نفر به عنوان پرسنل رسمی و شرکتی در اداره درمان تامین اجتماعی گیلان اشغال دارند افزود: پس از آنکه این تشکیلات به من واگذار شد درصد افزایش نیرو برآمدیم و اکنون تعداد شاغلین ۱۸۰۰ نفر رسیده است
وی همچنین خاطرنشان کرد:در ۱۳ مرکز درمانی این مجموعه در سطح استان یک واحد دندانپزشکی یونیت فعال است و در مرکز استان یک کلینیک تخصصی نیز خدمات دندانپزشکی در سطح کشیدن دندان ،جرمگیری، پر کردن ساده و نظایر آن را ارائه میکند اما ارائه خدمات تخصصی دندانپزشکی در تعهد خدمات بیمهای نیست.
دکتر ابراهیمی سپس در خصوص نیروهای این اداره نکتهای را متذکر شد و گفت: اکثر شاغلین مدیریت درمان تامین اجتماعی استان در سالهای ۷۹ ۷۸ به استخدام این اداره درآمدند که حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ نفر را شامل میشوند این عده اکنون به آستانه بازنشستگی نزدیک شده اند که با این تعداد بازنشستگی به یک باره با خلا پرستار مواجه میشویم و همین معضل در رابطه با نیروهای آی تی نیز مصداق دارد .
و ی افزود: به عنوان مثال در یکی از مراکز ما از چهار پرستار شاغل سه نفر در یک زمان واحد بازنشسته شدند و فقط یک نفر باقی ماند که برای پر کردن این خلا نیروی انسانی دو نفر نیرو از مراکز دیگر برای مرکز یاد شده تامین کردیم .
ابراهیمی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص تخت های بیمارستان رسول اکرم اظهار داشت:بیمارستان رسول اکرم رشت دارای ۲۰۷ تخت است که با یک حساب ساده باید ۱۱۰۰ ردیف داشته باشد حال آنکه فقط ۶۰۰ ردیف دارد و در این رابطه۱۰۷مورد نامه نگاری و ۳۱ مورد جلسه در تهران داشتیم ضمن اینکه ۱۷ بار مسئولان مربوطه از تهران بیمارستان را مورد بازدید قرار دادندکه نهایتاً موفق شدیم آقایان مسئول را قانع کنیم بیمارستان رسول اکرم به لحاظ ساختار تشکیلاتی نقایصی دارد که باید مرتفع شود.
وی افزود:یکی از مشکلات اصلی بیمارستان رسول اکرم این است بیمارستانی که ۲۵ سال قبل احداث و راهاندازی شده با قوانین و معیارهای امروزی ارزیابی و سنجیده میشود.
مدیر درمان تأمین اجتماعی استان گیلان در ادامه همین مبحث اصلاح پروانه بیمارستان را ضروری خواند و با بیان اینکه در این بیمارستان بخش زنان مورد توجه قرار گرفته تصریح کرد: نقایص و کمبودهای بیمارستان باید مرحله به مرحله و یک به یک مرتفع شود.
وی افزود: بدیهی است که این هم زمانبر خواهد بود بوروکراسی اداری نیز اجرای پروژه را هرچی بیشتر به درازا خواهد کشاند.
مدیر درمان تامین اجتماعی همچنین در خصوص بیمارستان شهید املاکی لنگرود توضیحاتی داد و گفت این بیمارستان دارای ۶۴ تخت است که ۳۰۹ ردیف دارد.
این مسئول آنگاه درپاسخ به سوالی در خصوص منابع تامین درآمد مدیریت درمان تامین اجتماعی اظهار کرد: اصلیترین منبع تامین درآمد ما از محل وصولیهای بیمه است که بیمه شدگان پرداخت میکنند.
اما مدیریت درمان سازمان هزینههای فراوانی بابت ساخت و ساز و تعمیرات متحمل می شود کما اینکه سال گذشته۲۵۰۰ میلیارد تومان و امسال هم ۳۰۰۰ میلیارد تومان چک کشیدیم چون باید پروتزها ودیگر لوازم و تجهیزات پزشکی را نقدی خریداری کنیم.
وی اضافه کرد: مدیریت درمان تامین اجتماعی استان گیلان یک اورژانس تلقی میشود اگر در برخی موارد مطالبات طرفهای قرارداد با تاخیر پرداخت شود بدانند که به لحاظ مالی بشدت درمضیقه هستیم این درحالیست که مدیریت درمان تامین اجتماعی یکی از بزرگترین طلبکاران دولت محسوب میشود البته از زمان ریاست جمهوری شهید جمهور آیت الله رئیسی بدهیهای دولت به سازمان همه ساله بخشی پرداخت میشد و امیدواریم کاندیدایی که با رای مردم جانشین شهید جمهور می شود راه ایشان را ادامه دهد.
وی در ادامه با اشاره به نقش دو بیمارستان رازی و رسول اکرم در بحران فراگیری کرونا اضافه کرد:دانشگاه علوم پزشکی از همان زمان مبالغ کلانی به این مجموعه بدهکار است که تاکنون وصول نشده است.
دکتر حسین ابراهیمی با بیان اینکه به لحاظ وضعیت امکانات رادیو لوژی نیز با کمبودهایی مواجه هستیم گفت:هر پزشک رادیولوژی معمولاً در هر شیفت بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان دریافتی دارد در حالی که ما می توانیم حداکثر ۵۰ میلیون در هر ماه پرداخت کنیم .
این تفاوت چشمگیر تعرفهای بدون شک مشکل ساز میشود با این وجود در بسیاری بخشها پزشکان و پرستاران ما واقعاً جهادی خدمت میکنند و پزشکی یک عمل جراحی بسیار سنگین را فقط با دریافت ۱۴ میلیون تومان انجام داد.
مدیر درمان تامین اجتماعی استان گیلان در ادامه پیرامون وضعیت نوبتگیری بیماران توضیحاتی داد و گفت: با تلاش بخش آی تی و پشتیبانی درمان استان گیلان یک شماره ۵ رقمی ۴۴۹۵۵ را برای شهرهای مختلف استان گیلان اختصاص دادیم که بیماران به راحتی نوبت خود را ذخیره کنند وبه هر علت نتوانستند در نوبت دهی خود مراجعه کنند از طریق همون شماره انصراف خود را اعلام نمایند
وی همچنین خاطرنشان کرد : این تشکیلات در مبحث جوانی جمعیت ورود و با بیمارستانهای مهر و پارس قرار داد منعقد نموده و در حوزه ساخت و ساز هم ورود کرده است.
دکتر حسین ابراهیمی با بیان اینکه هنوز تعدادی از مراکزی مثل شفت فاقد درمانگاه هستند ابراز امیدواری کرد: در آینده نزدیک شهرستان شفت ورضوانشهر دارای درمانگاه می شوند وی افزود: در صومعه سرا و فومن در حال خرید زمین هستیم و در رضوانشهر هم به همت فرماندار زمینی به این منظور واگذار شده و در لاهیجان نیز زمین پلی کلینیک کلنگ زنی شده و در مرحله اخذ مجوز است .
دکتر ابراهیمی سپس وضعیت درمانگاه منجیل را عجیب توصیف کرد گفت: این درمانگاه ۳۲ سال قبل ساخته شده اما تا کنون افتتاح و مورد بهرهبرداری قرار نگرفته است که بنا داریم در سال جاری طلسم این درمانگاه شکسته و افتتاح شود .
وی گفت در شهرستان خمام نیز با حمایت و پشتیبانی فرمانداری، ساختمان مدیریت درمان به مکان مناسبتری انتقال خواهد یافت و ساختمان فعلی که ۱۷۰۰ متر است را به پلی کلینیک اختصاص خواهیم داد.
این مسئول در همین حال از اخذ مجوز درمانگاه شماره ۳ رشت در سال گذشته خبر داد و در ادامه گفت: دو هکتار زمین نیز از سوی فرمانداری تالش به مدیریت درمان واگذار شده که عملیات ومقدمات آن در دست اجرا است.
دکتر حسین ابراهیمی ابراز امیدواری کرد: ظرف سال جاری ۸۰ نیروی جدید جذب این تشکیلات شود که در این صورت درمانگاههای استان از وضعیت بحران نیروی انسانی خارج خواهد شد
مدیر درمان تامین اجتماعی استان گیلان با بیان اینکه شماره موبایل ۰۹۹۱۹۲۷۳۴۳۶در ساعات اداری پاسخگوی همشهریان عزیز است وموضوعات مطرح شده پیگیری خواهد شد گفت : از خیرین محترم انتظار داریم با توجه به اینکه مدیریت درمان برای توسعه فضاهای درمانی و تجهیزات پزشکی خود نیاز به نقدینگی کلانی دارد این تشکیلات را نیز مورد حمایت و پشتیبانی خود قرار دهند. گفتنی است دکتر حسین ابراهیمی به عنوان مدیر نمونه کشوری را به خود اختصاص داده است