نگاه منطقه‌ای و تمرکز بر واقعیت‌ها؛ شرط تحقق توسعه – سایت خبری تحلیلی آوای سیرت
آخرین بروزرسانی سایت : ۲۴ / آبان / ۰۳ | ۱۳:۰۲

نگاه منطقه‌ای و تمرکز بر واقعیت‌ها؛ شرط تحقق توسعه

آشکار است که ساختار برنامه‌ریزی متمرکز به توسعه‌ای همگون بر پایه مزیت‌ها و کمبودهای مناطق منتهی نمی‌شود و نتیجه‌ای جز بی‌تعادلی در توسعه ندارد.

یادداشت انطباق:  قاسم رضائیان، رئیس اتاق رشت در یادداشتی ضمن تأکید بر واقع‌گرایی و هماهنگی برای تحقق توسعه، نگاه منطقه‌ای و تمرکز بر واقعیت‌ها و آمار دقیق را از شروط رسیدن به توسعه نوشت:

دوره دهم هیات نمایندگان اتاق ایران تقریباً با برنامه هفتم توسعه مصادف شده که این تقارن، فرصت مناسبی است تا اتاق ایران روی آنچه برای توسعه‌یافتگی نیاز است، متمرکز شود. در همین راستا یکی از هفت برنامه‌ای که از طرف هیأت رئیسه اتاق ایران در اولویت قرار گرفت، توجه به توسعه منطقه‌ای بود، نکته‌ای که در روند حرکت رو به توسعه طی سال‌های گذشته نسبت به آن بی‌توجهی شده است.

در این بین توصیه بخش خصوصی به تصمیم‌گیرندگان این است که از تجربه ناموفق برنامه‌های پیشین توسعه، درس گرفته و خطاهای گذشته را تکرار نکنند. شاید بتوان عمده دلیل این ناکامی‌ها را در عدم استفاده از ظرفیت‌های آشکار و پنهان مناطق مختلف کشور در برنامه‌های توسعه یافت.

آشکار است که ساختار برنامه‌ریزی متمرکز به توسعه‌ای همگون بر پایه مزیت‌ها و کمبودهای مناطق منتهی نمی‌شود و نتیجه‌ای جز بی‌تعادلی در توسعه ندارد. در فرآیند برنامه‌ریزی باید پذیرفت که همه استان‌ها ظرفیت یکسان ندارند و هرکدام از آنها مختصات جغرافیایی، قومیتی و آب‌وهوایی خاص خود را دارد. بنابراین، ارائه یک نسخه واحد برای کل کشور، با علم به وجود تفاوت‌ها، عقلایی نیست. نمی‌توان در گیلان که برخوردار از منطقه آزاد تجاری، زمین‌های حاصلخیز، مناطق جنگلی، دریا، آب‌وهوای معتدل و غیره است همان نسخه پیشنهادی کرمان را پیاده کرد. باید از یکسان‌انگاری به مناطق کشور اجتناب کرد.

به دنبال آن فراهم کردن زمینه رشد همه استان‌ها و شهرستان‌ها، متناسب با استعداد و حفظ رقابت سازنده، مستلزم توجه جدی به توسعه منطقه‌ای است. همچنین بیشتر نظریه‌های توسعه، بر توسعه متوازن درون‌سرزمینی صحه گذارده‌اند. بر این اساس، تمام مناطق با تکیه بر ظرفیت‌های بومی خود باید از عدالت سرزمینی برخوردار شوند. این مهم زمانی محقق می‌شود که به یک سند توسعه منطقه‌ای برسیم؛ سندی که بتواند ضمن پوشش ظرفیت‌ها و توانمندی‌ها، اولویت‌های هر استان و منطقه را تعیین و هماهنگی قابل قبولی با اسناد بالادستی همچون سند آمایش سرزمین و برنامه هفتم توسعه داشته باشد؛ برنامه‌ریزی منطقه‌ای باید با برنامه‌های ملی هماهنگ باشد.

برنامه موفق، مستلزم واقع‌گرایی و هماهنگی است. در این خصوص باید دو گام اساسی برداشت. گام نخست برای عملیاتی شدن طرح توسعه منطقه‌ای، شناخت بخش‌های مستعد توسعه در هر استان است. به این منظور باید اولویت‌های توسعه بخش‌های تولید، بازرگانی و خدماتی استان‌ها از طریق استناد به اسناد بالادستی همچون سند آمایش سرزمین مشخص شود.

گرچه به نظر می‌رسد درباره سند آمایش سرزمین، انتقادهایی وجود دارد که منشأ آن را می‌توان در ناهماهنگی میان تهیه‌کنندگان طرح با دستگاه‌های دولتی، اتاق‌ها و … جستجو کرد. در واقع یکی از چالش‌های این بخش پراکندگی اطلاعات و آمار در دسترس برای تصمیم‌سازی است و باید ابتدا این نقص را برطرف کرد.

نظام آماری فعلی از نوع غیرمتمرکز است. فقدان نظام جامع اطلاعاتی و بانک اطلاعات استانی، کارایی طرح‌های استانی و قابلیت اجرای آنها را دشوار می‌سازد. برای پرکردن این خلأ و حذف بروکراسی، بهتر است تا جلسات مشورتی بخش خصوصی با حضور هیأت رئیسه اتاق‌ها، نمایندگان استان در مجلس، استاندار و مدیران دولتی برگزار شود و در ارتباط با ظرفیت‌ها و توانمندی‌ها و اولویت‌های هر استان به جمع‌بندی نهایی رسید. در این قسمت اتاق‌ها می‌توانند از طریق کمیسیون‌ها و شوراهای گفت‌وگو در معرفی ظرفیت‌های موجود نقش مشورتی ایفا کنند.

تهیه برنامه توسعه استانی با مشارکت همه ارکان و دستگاه‌های مسئول شکل واقعیت به خود می‌گیرد. برای مثال، یکی از اولویت‌های استان گیلان در سند آمایش سرزمین توسعه گردشگری است. در حالی که متولیان گردشگری برای توسعه گردشگری پزشکی در گیلان تلاش می‌کنند، متأسفانه زیرساخت‌های لازم برای بهره‌برداری مناسب از این توانمندی را در اختیار نداریم و سرمایه‌گذاری چندانی در ارتباط با پیش‌نیازهای لازم برای ارائه خدمات پزشکی با کیفیت در شهرک‌های صنعتی استان دیده نمی‌شود.

به عبارت دیگر به اندازه رونق گردشگری پزشکی، تولید کالاهای پزشکی افزایش نداشته تا بتواند یک شبکه ارزش منسجم را در این بخش شکل دهد. این موارد ناشی از ناهماهنگی و نبود چشم‌انداز منسجم در برنامه‌ها و اولویت‌هاست. باید توانمندی‌ها را در یک ظرف بگذاریم و با مشخص کردن الزامات، سهم هر نهاد را در مسیر اجرا تعریف کنیم. بنابراین، گام اول تهیه سند توسعه استانی و تعیین الزامات اجرایی هر نهاد است.

ظرفیت‌شناسی منطقه‌ای، حلقه مفقود توسعه است. یکی از ضعف‌های نظام برنامه‌ریزی منطقه‌ای رایج، عدم شناسایی، تحلیل و به‌کارگیری عوامل کلیدی برای توسعه منطقه است. بدون تردید، استان‌هایی که در یک منطقه قرار می‌گیرند، ظرفیت‌های مشابهی دارند. می‌توان از تلفیق نقاط مشترک اسناد توسعه استان‌های واقع در یک منطقه به یک سند توسعه منطقه‌ای رسید.

توسعه منطقه‌ای مستلزم پیگیری امور از طریق تبادل افکار و تجربیات و تبدیل هر منطقه به یک منطقه یادگیری است. به این منظور می‌توان، شوراهای هماهنگی توسعه منطقه‌ای تشکیل داد. با اجرای طرح منطقه‌بندی، هم‌گرایی بین رؤسای اتاق‌ها، استانداران و مجمع نمایندگان مناطق افزایش یافته و اتاق‌ها به واسطه آگاهی از اطلاعات منطقه‌ای از تجربیات یکدیگر مطلع می‌شوند.

بنابراین، گام دوم را می‌توان ترسیم نقشه راه توسعه منطقه‌ای و تبادل تجربه‌های موفق با عنوان بنچ مارکینگ دانست. به این ترتیب، می‌توان با پایش نتایج اجرای برنامه‌ها در هر بخش، کاستی‌ها را رصد و با بهره‌گیری از راهبردهای اثربخش سایر اتاق‌ها، به توسعه منطقه‌ای و ملی شتاب بخشید

لطفا نام خود را وارد کنید
لطفا ایمیل خود را وارد کنید
لطفا متن دیدگاه خود را وارد کنید
ویدئو خبری
تصویر خبری

مدیرکل کتابخانه های عمومی گیلان خبر داد؛یک ریال از اعتبار مصوب ۶۰ میلیارد تومانی تکمیل و تجهیز کتابخانه مرکزی رشت پرداخت نشد!

معاون طرح و توسعه شرکت برق منطقه‌ای گیلان خبر داد:بهره برداری فاز دوم پروژه افزایش ظرفیت پست شهرک صنعتی سپیدرود رشت

در اتفاقی عجیب؛ انتشار ۴۰۰ فیلم رابطه جنسی مقام گینه استوایی با زنان سرشناس از جمله خواهر رئیس جمهور!

دبیر و مدیر اجرایی انجمن مدیران صنایع گیلان؛بحران گاز با اعمال محدودیت برای صنایع رفع نمی‌شود | وزارت نیرو به تعهداتش عمل کند

نشست استاندار گیلان ، شهردار، رئیس شورای اسلامی شهر رشت با مدیرعامل بانک شهر و هیئت همراه جهت سرعت بخشی به پروژه های شهررشت

وصول طرح ۷ ساله شدن شوراهای شهر و روستا در مجلس

️تاکید فرماندار شفت به دستگاه‌های ذی‌ربط جهت نظارت مستمر بر چگونگی ارائه خدمات توسط نانوایی‌ها

ستاد امر به معروف خبر داد؛ افتتاح کلینیک ترک بی‌حجابی در تهران | برگزاری دوره‌های آموزشی با حضور اساتید مجرب

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد در جلسه پساتوسعه محدوده منطقه آزاد انزلی : گیلان علی‌رغم ظرفیت‌ها و مزیت‌های متنوع از جایگاه مطلوبی برخوردار نیست/افزایش محدوده منطقه فرصت تاریخی برای استان گیلان است

انتقاد تند روزنامه شرق از پزشکیان : ۱۰۰ روز از عمر دولت تان گذشت؛ وفاق ، وفاق که می گفتید همین بود؟

هوش مصنوعی بینایی یک زن را بازگرداند

 سرقت چند میلیاردی عروس از خانه مادر شوهر

تغییر حکم در دادگاه عالی؛ ‼️فوری – لوکادیا پرسپولیس را شکست داد!

مدیرعامل منطقه آزاد انزلی با اصحاب رسانه در رویداد بزرگ اقتصادی کشور خبرداد؛از صادرات ۱۸ میلیون یورویی تا رونمایی ۲۰ بسته سرمایه‌گذاری

مجید الهیان رئیس کل دادگستری گیلان: باید برای وکالت اجباری و بیمه وکالت تمهیداتی اندیشیده شود

اجرای طرح هادی مردم را از زندگی در روستا گریزان کرد

مهدی فلاح نماینده مردم رشت و خمام در گفتگوی ویژه خبری شبکه باران: دریافتی پرستاران تناسبی با مسئولیت‌شان ندارد / فرمول اضافه کار پرستاران باید اصلاح شود

چرا ترامپ خطرناکتر از چهار سال گذشته است

نتایج انتخابات آمریکا : ترامپ ۲۴۸ – هریس ۲۱۴ / غیررسمی : ترامپ پیروز شد

مالیات کسب‌وکارهای مجازی اجباری شد

شهردار رشت در صحن علنی شورا: تمام تقاطع‌های درحال احداث شهر رشت تا پایان سال جاری زیر بار ترافیک می‌رود.

از گدایی در خیابان‌های برزیل تا ستاره‌ای در بارسلونا؛ داستان زندگی رافینیا

مدیرکل صمت گیلان اعلام کرد: پیش بینی می‌شود در ایام پایانی سال تولیدکنندگان و زنجیره‌های تولید درخواست افزایش قیمت مرغ را داشته باشند.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان گیلان :اجرای۴۹ پروژه طرح هادی در روستاهای شهرستان لنگرود

شهردار سیاهکل خبرداد : احداث استخر سیدوارستان در اختیار شهرداری سیاهکل قرار گرفت

رییس شورای شهر بندرانزلی:درخواست‌های عموم مردم و کسبه خیابان سپه محدود کردن عبور خودرو در این گذرگاه است.

مدیرعامل توانیر هشدار داد؛مشترکان پرمصرف سال آینده در اوج بار علاوه بر دریافت قبض‌های سنگین و قطع برق مواجه خواهند شد.

مدیر کل شیلات گیلان :صید ماهی عظیم الجثه و نادر در بندر انزلی غیرواقعی وکارهوش مصنوعی مصنوعی است

مصائب روزهای بارانی رشت

معرفی گزینه های اصلی معاونت‌ها و فرمانداری رشت

حامد دائمی مدیر کل بنیاد مسکن گیلان تأکید کرد: طرح هادی روستایی  ابزاری کلیدی برای برنامه‌ریزی و توسعه پایدار  در روستاها

تأیید لایحه توسعه منطقه آزاد انزلی توسط شورای نگهبان

مدیرکل صمت گیلان:ساختار صنفی شهرستان جدید خمام مستقل شد/ فراخوان ثبت نام داوطلبین مدیریت اتحادیه های صنفی خمام

نتانیاهو برای اولین بار به ترور هنیه اعتراف کرد

حسینى نائب رئیس کمیسیون توسعه پایدار شورای شهر رشت : نوسازی ۲ اتوبوس برای کاربری دائمی کتابخانه سیار و تور رشتگردی

مدیرعامل توزیع برق گیلان: تجهیز انبارهای شرکت برای آمادگی در مقابل بحران های جوی فصل سرد سال

عضو شورای اسلامی شهر رشت : پیمانکارانی که اجرای آسفالت توسط آنان به چالش کشیده شده است باید به صلابه کشیده شوند

رئیس مرکز آموزش بازرگانی گیلان خبرداد : برگزاری نخستین و بزرگترین نمایشگاه خدمات و صنعت غذا و صنایع وابسته در گیلان

بازرس کل استان: قانون از مدیران خسته حمایت نخواهد کرد، مدیر باید پاسخگو باشد

کامالا هریس معاون بایدن رئیس جمهور آمریکا: ایران به حمله اسرائیل پاسخ ندهد/ ما آماده‌ایم همچون گذشته، از اسرائیل دفاع کنیم

دادستان کل کشور:توجه به انتخاب بخشداران و فرمانداران غیر بومی یکی از راه‌های پیشگیری از تغییر کاربری‌های غیرمجازاست