به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آوای سیرت به نقل از دیارمیرزا، دکتر علی سرزعیم، اقتصاددان با بیان اینکه در شرایطی که با نارضایتیهای گسترده مواجه هستیم، فشار روی دولت آینده بسیار زیاد خواهد بود، گفت: هر دولتی روی کار بیاید با انبوهی از گرفتاریها روبرو است و از سوی دیگر سرمایه سیاسی، مالی و اجتماعی کافی برای مواجهه با این مشکلات ندارد. نتیجه چنین وضعیتی نمیتواند موفقیت بزرگ باشد، در واقع اگر شکست بزرگ نباشد موفقیت کوچک خواهد بود و در این شرایط، به نظر میرسد موفقیت کوچک برای مردم راضی کننده نیست. انتظارات مردم بسیار فراتر رفته و دیگر به موفقیتهای کوچک راضی نمیشوند.
دولتی که روی کار خواهد آمد با انواع بحرانها مواجه است
دکتر علی سرزعیم، اقتصاددان، در گفت وگو با جماران با اشاره به برنامههای اقتصادی که باید در دولت آینده در اولویت قرار گیرد، خاطرنشان کرد: دولتی که روی کار خواهد آمد با انواع بحرانها مواجه است، در وهله اول مسئله کسری بودجه، موضوعی جدی است و به دلیل آن، دولت در اداره کردن خودش با مشکل روبرو خواهد شد. بیشتر منابع دولت صرف پرداختها میشود و این گرفتاری بزرگی است.
دولت بدهی دارد اما منابع جدیدی پیش روی خود ندارد
وی ادامه داد: در شرایطی که با نارضایتیهای گسترده مواجه هستیم، فشار روی دولت آینده بسیار زیاد خواهد بود و در عین حال گزینههایی که دولت پیش روی خود دارد، بسیار محدود هستند. دولت بدهی دارد اما منابع جدیدی پیش روی خود ندارد. وضعیت سیاسی بسیار متشتت است، نظام دیوان سالاری که باید سیاستها را اجرا کند به شدت ضعیف و ناامید شده و به نظام سیاسی بیاعتماد است و مردم و چهرهها لزوما با سیاستهای اقتصادی جدید و تحولات همکاری نمیکنند.
به گفته این دانش آموخته اقتصاد در دانشگاه میلان؛ هر دولتی روی کار بیاید با انبوهی از گرفتاریها روبرو است و از سوی دیگر سرمایه سیاسی، مالی و اجتماعی کافی برای مواجهه با این مشکلات ندارد. نتیجه چنین وضعیتی نمیتواند موفقیت بزرگ باشد، اما می تواند موفقیت کوچک باشد.
مشکلات اقتصادی به شدت در حوزه سیاسی نفوذ کرده
سرزعیم با بیان اینکه اقتصاد ما از آسیبپذیریهایی رنج میبرد، خاطرنشان کرد: متاسفانه مشکلات اقتصادی به شدت در حوزه سیاسی نفوذ کرده و بارشدن مسائل اجتماعی بر این شرایط، گرههای فروبستهای ایجاد کردهاند.
ما یک بار در چنین شرایطی بودیم و از آن بیرون آمدیم
وی در عین حال یادآورشد: آنچه که میتوان به مردم گفت این است که آنها باید بدانند ما یک بار در چنین شرایطی بودیم و از آن بیرون آمدیم و آن هم مربوط به آخرین سال جنگ بود در این دوره، فقر به بیش از ۵۰ درصد رسیده بود و همینقدر خرابی، ناامیدی و بدبینی وجود داشت؛ اما در سطح سیاسی تصمیم متفاوتی گرفته شد. آقای هاشمی و رهبری در آن زمان برای باز شدن اقتصاد هم نظر شدند، پول هم نداشتیم اما با استقراضها فضا عوض و دوره سازندگی آغاز شد. کشور شروع به ساخته شدن کرد و حال و روز مردم را تغییر داد.
با توجه به اعتماد متقابل میان پزشکیان و رهبری، ممکن است گره های اقتصادی باز شوند
این اقتصاددان تاکید کرد: ما یک بار به صورت جمعی توانستهایم از این بحران بیرون بیاییم، بنابراین این بدان معنا نیست که راه حلی وجود ندارد. حتما راه حل هست، حداقل این است که میتوان آن تجربه را تکرار کرد. آن اجماع نخبگانی و آن بازیگری که آقای هاشمی انجام میداد، فعلا نیست و به نظر میرسد مهمترین کاری که باید اتفاق بیفتد این است که شخصیت سیاسی بتواند این گره را باز کند و راه را برای فعالیت فعالان اقتصادی هموار کند. اکنون با توجه به اعتماد متقابلی که میان آقای پزشکیان و رهبری وجود دارد، خیلیها معتقدند که ایشان میتواند آن شخصیت سیاسی باشد.
سرزعیم در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اولویتهای ضروری پیش روی دولت آینده، اضافه کرد: با اینکه توسعه چیزی بیشتر از درآمد بالا است، اما قطعا یک جامعه فقیر، نمیتواند توسعه یافته باشد و حداقل باید درآمد بالایی داشته باشد. در کشورهای توسعه یافته، افراد بیشتر، مولدتر و اثربخش تر کار میکنند و مجموعه فعالیتهای افراد در جامعه، یکدیگر را خنثی نمیکنند، بلکه گویا برداری هستند که یکدیگر را تقویت میکنند و هم جهت میشوند. اکنون ما به سمت تعادل منفی سوق پیدا میکنیم، جامعه ای که کم کار میکند، مولد نیست و کارها اثربخشی ندارند و بسیاری از آنها، یکدیگر را خنثی میکنند.
دولت آینده باید تلاش کند کشور را به وضعیت عادی بازگرداند
وی با یادآوری اینکه ما با چالشهای اقتصادی مواجه هستیم که در نگاه اول ممکن است ارتباطی با سیاست خارجی و تحریمها نداشته باشند، توضیح داد: با توجه به شرایط تحریمی حاکم بر کشور، انجام هر شکلی از اقدامات اصلاحی و اقتصادی نیازمند شجاعت و جسارت بالایی است. در شرایط غیرتحریم، مردم از ثبات و آرامش بیشتری برخوردارند و تحمل تغییرات در آنها به مراتب بیشتر است. در چنین شرایطی، احتمال موفقیت اصلاحات و برنامههای اقتصادی نیز به طور قابل توجهی افزایش مییابد. بنابراین دولت آینده باید تلاش کند کشور را به وضعیت عادی بازگرداند تا از غرق شدن در باتلاق فقر نجات یابیم.